Найбільшу газету Південної Кореї підозрюють у рекламі криптошахрайства на $2 млрд

Жертви шахрайської схеми з криптотокенами KOK подали колективний позов проти Chosun Ilbo, найбільшого щоденного видання Південної Кореї, а також його дочірніх компаній IT Chosun та Digital Chosun Ilbo. Газету звинувачують у просуванні криптовалютної афери.

У позові зазначається, що у квітні 2022 року IT Chosun, дочірня компанія Chosun Ilbo, поширювала інформацію про запуск платформи для торгівлі токенами KOK і сервісу пасивного доходу KOK Play. Через два місяці Digital Chosun Ilbo оголосила про вручення KOK Foundation нагороди «За задоволення споживачів».

Саме видання Chosun Ilbo періодично публікувало рекламні матеріали KOK Foundation, де йшлося про обіцянки дохідності до 20% щомісяця через стейкінг токенів KOK. Це привернуло увагу приблизно 2 мільйонів інвесторів, які купували токени та інвестували в платформу KOK Play, повідомляють постраждалі.

KOK (Keystone of Opportunity and Knowledge) був популяризований KOK Foundation через багаторівневу маркетингову схему. У період свого піку ціна токена сягала $7, проте на сьогоднішній день його вартість впала до $0,00063. Це призвело до збитків інвесторів на суму близько 4 трлн вон ($2,9 млрд).

Постраждалі заявляють, що після появи перших підозр у шахрайських діях KOK Foundation, представники компанії заспокоювали інвесторів, посилаючись на статті в “шановній газеті Chosun Ilbo”, що додало проєкту певної легітимності.

За інформацією Aju Business Daily, влада Південної Кореї та постраждалі інвестори планують розслідувати обставини краху фінансової схеми KOK, а також розглянути ступінь відповідальності Chosun Ilbo, яка забезпечила «широке медійне висвітлення, що допомогло легалізувати токен KOK».

Раніше Служба фінансового нагляду Південної Кореї (FSS) попередила криптовалютні компанії про серйозні наслідки за незаконні транзакції з цифровими активами та порушення законів щодо захисту прав споживачів.