Експерти розкрили ІІ-технологію шахраїв для обходу KYC

Шахраї почали використовувати програми на основі штучного інтелекту (ІІ) для обходу строгих вимог KYC (Know Your Customer) на криптовалютних біржах. За даними звіту компанії з безпеки Cato Networks, новий інструмент під назвою ProKYC демонструє «високий рівень витонченості» у сфері криптомошенництва.

Інструмент є суттєвим кроком вперед у порівнянні зі старими методами, які кібершахраї використовували для обходу двофакторної аутентифікації та перевірки особистості. Тепер замість купівлі фальшивих документів злочинці використовують ІІ для створення нових підроблених документів та відео для процедури розпізнавання обличчя.

Як працює ProKYC

ProKYC спеціально налаштований для використання на криптобіржах та у фінансових компаніях, які застосовують протоколи KYC з верифікацією через веб-камеру. На опублікованому відео показано, як користувач інтегрує сгенероване ІІ обличчя у шаблон австралійського паспорта. Далі ProKYC створює відео та фото, що дозволяють обійти KYC на криптобіржі Bybit.

Ця технологія дозволяє шахраям створювати нові облікові записи на криптобіржах, оминаючи традиційні заходи безпеки. За інформацією експертів, ProKYC доступний за $629 на рік і також може використовуватися для обходу перевірки на платіжних платформах на кшталт Stripe і Revolut.

Проблеми з безпекою та методи захисту

Головний стратег з безпеки Cato Networks Ітай Маор підкреслив, що виявлення та запобігання новим видам шахрайства є складним завданням. З одного боку, занадто строгі системи біометричної аутентифікації можуть створювати безліч хибних спрацьовувань, з іншого боку, послаблений контроль відкриває шлях до шахрайства.

Попри складнощі, методи для виявлення ІІ-шахрайства існують. Вони включають залучення людей для ручної ідентифікації підозрілих зображень і відео, а також виявлення невідповідностей у рухах обличчя.

Нагадаємо, що у червні біржа Binance заблокувала 297 акаунтів у рамках програми Megadrop. Користувачі купували облікові записи з пройденим KYC, щоб масово отримувати винагороди.