Україна легалізує криптовалюту в 2025 році

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України Данило Гетманцев заявив, що легалізація криптовалюти в Україні відбудеться в першому або другому кварталі 2025 року. За його словами, в наступному році громадяни України зможуть використовувати криптовалюту для розрахунків за товари та послуги.

Законопроект про легалізацію криптовалют

Гетманцев зазначив, що до кінця 2024 року буде завершено роботу над відповідним законопроектом, який зараз доопрацьовується Національним банком України спільно з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Очікується, що до початку 2025 року Україна отримає конкретну позицію експертів МВФ щодо цього законопроекту.

Незважаючи на легалізацію, податкових пільг для криптовалют не передбачається. Податком буде обкладатися інвестиційний дохід, який власники криптовалют повинні будуть самостійно декларувати. Система оподаткування буде реалізована за аналогією з цінними паперами.

Виведення крипторинку з тіні

За словами Гетманцева, легалізація криптовалют дозволить вивести ринок цифрових активів з тіні, що допоможе забезпечити додаткові надходження до бюджету. Це особливо важливо на фоні фінансової необхідності використовувати зовнішні позики для фінансування соціальних програм.

Критика від представників крипторинку

Раніше засновник криптобіржі KUNA Михайло Чобанян висловив критику на адресу Національного банку України (НБУ), звинувативши його в стримуванні розвитку криптоіндустрії в країні. За його словами, в нинішніх умовах важко очікувати суттєвого зростання крипторинку.