MrBeast заробив $10 мільйонів на схемах “памп і дамп” криптовалют

Відомий блокчейн-аналітик, який діє під псевдонімом SomXBT, стверджує, що популярний YouTube-блогер MrBeast (справжнє ім’я — Джиммі Дональдсон) заробив понад $10 мільйонів, використовуючи схему “памп і дамп” на ринку криптовалют.

MrBeast має величезну популярність, адже його канал на YouTube налічує понад 320 мільйонів підписників. Як стверджує SomXBT, блогер використав свій вплив, щоб спонукати підписників інвестувати у криптовалютні активи, що призвело до значних фінансових втрат для багатьох з них.

Згідно з аналізом SomXBT, Дональдсон придбав кілька маловідомих криптовалютних активів, активно їх просував, а потім продавав монети, коли їхня вартість значно зросла. У числі просуваних ним активів були такі проекти: Polychain Monsters (PMON), Virtue Poker (VPP), SuperVerse (SUPER),Jigstack (STAK), SHOPX (SHOPX)

Деякі з цих криптовалют втратили понад 90% своєї вартості після різкого зростання. Це дозволяє зробити висновок, що MrBeast використовував шахрайську тактику, створюючи спочатку штучний зріст вартості активів, а потім різко продаючи їх у великих об’ємах, що спричиняло обвал цін. Крім того, Джиммі Дональдсона звинувачують у введенні в оману своїх підписників щодо суми власних інвестицій. Зокрема, він заявляв, що вклав у проект SuperVerse $9 мільйонів, тоді як фактична сума становила лише $100 тисяч.

“Інфлюенсери часто використовують такі схеми на ринку криптовалют. Якби вони робили це на фондовому ринку, за ними вже давно б прийшли представники Комісії з цінних паперів та бірж”, — підсумував SomXBT.