Нацбанк обмежить кількість P2P-операцій

Національний банк України (НБУ) планує до кінця тижня завершити роботу над проектом рішення, яке передбачає обмеження кількості P2P-операцій для фізичних осіб. Про це заявив глава НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю “Економічній правді”.

Згідно з документом, будуть введені ліміти на перекази з картки на картку між фізичними особами. Очікується, що це допоможе в боротьбі зі схемами, пов’язаними з використанням “дропів”.

“Ми обговорювали проблематику “дропів” не лише як загрозу для державного бюджету, але й як небезпеку для громадян. Віддаючи свої дані, картку або рахунок сторонній особі, ви несете відповідальність за всі операції, які можуть бути здійснені через цей рахунок,” — підкреслив Пишний.

Він також зазначив, що податкова служба може донараховувати податки за операції, проведені через рахунки громадян.

Заступник голови НБУ Дмитро Олійник підтвердив раніше обговорювані ліміти на рівні 100 000 гривень на місяць для вихідних платежів. Водночас, ці обмеження не враховуватимуть перекази на користь волонтерів.

Обмеження набудуть чинності через місяць після їх офіційного оголошення регулятором.

Співзасновник Allbridge.io Андрій Великий вважає, що запропоновані заходи негативно вплинуть на криптовалютний ринок, як і будь-яке інше регулювання. У коментарі ForkLog він нагадав, що раніше в Україні існувало безліч можливостей для вводу та виводу коштів, що сприяло розвитку криптоспільноти та допомагало населенню в умовах скорочення традиційної банківської системи.

“Зараз намагаються максимально закрутити гайки, але це не поверне гроші в традиційні фінанси. Скоріше за все, люди будуть шукати нові способи обійти ці обмеження,” — додав він.

Юрист Дмитро Миколаївський зазначив, що рішення НБУ спрямоване “не проти криптовалют як таких, а проти будь-яких схем ухилення від оподаткування”. Однак він погодився, що для галузі це “швидше погано, ніж добре, як і будь-які обмеження”.

Засновник криптовалютної біржі Kuna Михайло Чобанян заявив, що протягом восьми років особисто вибудовував в Україні прозорий крипторинок зі шлюзом в гривневу економіку. Проте зараз цей ринок практично знищений, і уряд “добиває його залишки”.

“У спробі вижити залишки цього ринку перейшли на готівку та картки “дропів”. Після введення нових обмежень буде більше готівки, більше економічних репресій для звичайних громадян та малого бізнесу, остаточний розвал гривневої економіки і, як наслідок, втрата суверенітету країни. Фінансова система — це кров економіки,” — підкреслив бізнесмен.

На його думку, після знищення криптофіатних шлюзів на їх місці виникне нова, повністю децентралізована система.

“Тому я повністю підтримую дії НБУ та уряду. Кращих евангелістів крипти й придумати складно. Спочатку тебе не помічають, потім сміються з тебе, потім борються з тобою. А потім ти перемагаєш,” — підсумував Чобанян.

Нагадаємо, з 16 березня 2022 року ПриватБанк тимчасово заборонив своїм клієнтам заводити гривні на криптовалютні біржі, що, втім, не зачепило ринок українських торгових платформ. Це обмеження пов’язане з рішенням НБУ і діє на період воєнного стану.

Крім того, з кінця квітня того ж року НБУ обмежив операції з купівлі криптовалют на суму до 100 000 гривень на одну особу в місяць з метою зменшення відтоку капіталу з країни.

У березні 2023 року деякі закордонні криптовалютні біржі тимчасово припинили операції через гривневі банківські картки через посилення боротьби з нелегальним гемблінгом.